частина мови з

Частини мови – велика тема, яку варто вивчати грунтовно. Насамперед, знання з цієї теми знадобляться випускникам для успішного складання ЗНО. Матеріал також корисний для учнів при підготовці домашнього завдання. Таблиця допоможе систематизувати основну інформацію про частини мови. Більш вичерпну інформацію шукайте внизу матеріалу. В українські мові вирізняються десять частин мови – 6 самостійних, 3 – службових і вигук.


Части́ни мо́ви — великі за обсягом класи слів, об'єднаних спільністю загального граматичного значення і його формальних показників. Смисловий (семантичний, лексичний) — характеризує лексичне значення слова або його відсутність; що слово називає: предмет, його ознаку, кількість, дію чи стан тощо. Морфологічний — своєрідність граматичної (морфологічної) форми слова: носієм яких граматичних значень є слово. Синтаксичний — типова синтаксична функція слова: у ролі якого члена речення воно найчастіше виступає.


Частини мови – це класи слів, об'єднаних за характерними спільними ознаками, такими як синтаксична роль, загальне та граматичне значення. Сьогодні розберемо, які є частини мови, чому важливо їх розрізняти на ЗНО і, звісно ж, поговоримо, як саме це робити. Чому важливо розрізняти частини мови? На ЗНО трапляються різні тести, зокрема такі, де потрібно з'ясувати, до якої частини мови належить те чи інше слово, а також ті, у яких треба визначити члени речення.


ЧАСТИНИ МОВИ. Частина мови. Що означає в реченні. На які питання відповідає. Синтаксична функція (найчастіше). Приклад. С А М О С Т І Й Н І. Іменник. Особу, предмет. Хто? Що? Підмет, додаток. Олена, вікно, лялька, олівець. Прикметник. Ознаку особи, предмета. Який? Яка? Які? Яке? Чий? Чия? Чиї? Чиє? Означення. Золотий, білий, міцне пізній, маленька. Числівник. Кількість предметів та порядок їх при лічбі. Скільки? Котрий? Будь-яка. Три, десятий, перший, дванадцятеро.


Самостійні частини мови (їх шість: іменник, прикметник, числівник, займенник, дієслово і прислівник) називають предмети, їх ознаки, дії та кількість. Самостійні частини мови є членами речення і мають як лексичне, так і граматичне значення. Службові частини мови (їх три: прийменник, сполучник.


Прийменник – незмінна службова частина мови, яка. – виражає залежність одного повнозначного слова від іншого у словосполученні; – не виступає в ролі членів речення; – разом з іменником, числівником або займенником у формі непрямих відмінків указує на об’єкт дії, напрям, час, місце, причину, мету та інші значення.


Частини мови діляться на самостійні (повнозначні), які в реченні можуть виступати членами речення, і службові (неповнозначні), які виконують. Частини мови. Усі слова залежно від їхнього лексичного значення, граматичних ознак, способів змінювання і ролі в реченні поділяються на десять частин мови. Частини мови діляться на самостійні (повнозначні), які в реченні можуть виступати членами речення, і службові (неповнозначні), які виконують допоміжну роль у побудові речень.


Службові частини мови. Як ми уже згадували раніше, що до службових частин мови належать такі, як сполучник, прийменник і частка. Також, слід пам’ятати, що службові мовні частини не мають ніякого лексичного значення, а їх роль полягає в тому, що вони надають словам або реченням додаткових відтінків, форм і значень, та служать засобами зв’язку у цих реченнях. Слід зазначити, що службові слова не є членами речення, але прикметники і частки можуть входити до членів речення. Вигук.


Прийменником називається службова частина мови, яка разом з відмінковими закінченнями іменників (або займенників) служить для вираження підрядних зв’язків між словами в реченні. Приклади прийменників: – первинні: без, в (у), від, для, по, через, при, про, над, під, до, з, ради; – вторинні: задля, з-під, із-за, , поза, щодо; – утворені від інших частин мови: близько, внаслідок, після, поруч, перед, протягом, під час, з допомогою, у зв’язку, завдяки, незважаючи на тощо.


2. Повнозначні та службові частини мови. Вигуки і модальні слова. Взаємоперехід частин мови. З історії вивчення частин мови. Всі слова сучасної української мови представлені 10-ма частинами мови. Розберімося з ними детальніше. Відразу треба розібратися з групами частин мови. Їх всього три. 1. Самостійні або повнозначні частини мови: - іменник. - прикметник.


Українська мова (9-11 класи). Книга: Службові частини мови. Вигук. Надруковано . Прийменник- це службова частина мови, що виступає разом з відмінковою формою іменника, займенника або числівника для вираження залежності її від інших слів у словосполученні (третій відкраю, кожен з присутніх, піклуватися про дітей) і у реченні (Гуляв я пополю; Хтось із вас тут, певно, зайвий).


Частини мови поділяють на самостійні й службові. До самостійних частин мови належать слова, що мають лексичне значення, виступають повноправними членами речення. Їх шість — це іменник, прикметник, числівник, займенник, дієслово та його форми, прислівник. Службові частини мови служать самостійним. Їх три — це прийменник, сполучник, частка. І ще одна особлива частина мови — це вигук.


Частини мови - це лексико-граматичні класи слів, кожен з яких характеризується узагальненим лексичним значенням, морфологічними і синтаксичними особливостями. В основу розподілу слів за частинами мови покладено такі принципи: 1. Семантичний (лексичний), тобто кожний лексико-граматичний клас слів об'єднується єдиним спільним категорійним значенням частини мови.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

гдз 2 клас українська мова та читання наумчук відповіді

гдз я досліджую світ 2 клас робочий зошит відповіді бібік

гдз відповіді fly high 4 activity book ответы